Gingerbread

Pfefferkuchen

Honestly, Grandma’s Gingerbread doesn’t actually taste like ginger. Which is no surprise since there is none in it! The original recipe presents a noteworthyness: Written closely together, it reads „cut warm two eggs“, which brought generations of gingerbreadmakers to insanity. Please don’t cut the eggs, and really do not do it warm. Just read a little more in columns…

The recipe:

Heat 1 lbs (500g) of sugar and 1 lbs (500g) of honey in a pot. Knead 2 lbs (1000g) of flour, 0.5 lbs (250g) of chopped almonds, 4 oz (100g) of candied lemon peel, 1 oz (20g) of ground cardamom, 1 oz (20g) of ground cloves, 0.5 oz (15g) of mace and the sugar-honey-clump. This makes for a cruel dough since it sticks and crumbles at the same time!

Now you add the baking agent – in form of 0.4 oz (10g) of volatile salt and 0.4 oz (10g) of potassium carbonate (potash). Knead the dough again and for the sticky climax add two eggs and a spoonful of lard.

Heat oven to 400°F (200°C) and grease two baking sheets throughly. Then bring the dough onto the baking sheets, which is a lot of work. A good idea is to have a bowl with tepid water at the ready to dunk your hands in from time to time.

Bake the sheets one after another – 15 minutes each. One after another because the gingerbread has to be cut while still warm – tradition wants it in rhombical shape.

As a finishing touch top the warm, cut gingerbread with icing: 9 oz (250g) of powdered sugar are needed per baking sheet. Add very little water to make a viscous fluid. It is a good idea to make a „white“ sheet and a „black“ sheet – by adding 5 oz (125g) of cocoa powder…

[Deutsche Version]

Print Friendly, PDF & Email

Mehr lesenswerte Beiträge

  • Dresden StollenDresden Stollen The recipe for Dresden Stollen is, as it has to be, prone to the top-most secrecy and for generations it has been handed down within the family. (Thus) Every […]
  • Geschmorte LammkeuleGeschmorte Lammkeule Für die Besprechung des Buchs Französisch kochen von Julia Child (Echtzeit Verlag 2017) haben wir den Praxis-Test gemacht und eine Lammkeule geschmort. Für […]
  • Soulfood SteckrübensuppeSoulfood Steckrübensuppe Wenn's draußen grau in grau und kalt ist (und das ist es leider häufiger als nötig!), braucht's was für die Seele. In der Abteilung Essen bieten sich da Suppen […]
  • Das Grüne im GrauenDas Grüne im Grauen Heute ist Thanksgiving – in Amerika für Truthähne ein so trauriger Tag wie bei uns der Martinstag für die Gänse. Wieso die deutsche Truthahnzuchtindustrie […]
  • Macht glücklich: Tarte TatinMacht glücklich: Tarte Tatin "Macht glücklich." schreibt Christian Seiler zu seinem Rezept der Tarte Tatin, das aber gar nicht nur seins ist, sondern so oder so sehr ähnlich vielerorts […]
  • GazpachoGazpacho Gerade das Richtige für heiße Tage: Eine Gazpacho! Die kalte Tomatensuppe gab's nie im Grillhendl-Imperium des "Wienerwald", folgt aber dennoch dessen […]

Hinterlasse jetzt einen Kommentar

Kommentar hinterlassen

E-Mail Adresse wird nicht veröffentlicht.


*